Ettertanken
Kulturminnefondet har støttet med en million kroner til arbeidet med å få satt i stand vanntårnet på Lyngvær, Røst kommune.
Arbeidet som har blitt gjort med tårnet bygger på Per Fugelli sin visjon for kulturminnet, samtidig som det utvikler lokalsamfunnet og bidrar til verdiskaping.
Tiltakene på vanntårnet som Kulturminnefondet har støttet er blant annet restaurering av strukturen og den originale aluminiumsdøren. Det er også gitt tilskudd til arbeid med magasinet og vinduer.
Riksantikvaren også støttet gjenbruksprosjektet med til sammen én million.
Røst kommune, Samfunnsløftet og Bergensstiftelsen har også støttet prosjektet
Sted
Røst Kommune
Fast kulturminne
– Et tårn til ettertanke
Visjonen med prosjektet har hele tiden vært å bevare et gammelt kulturminne ved å gi det nytt liv og en ny, enkel funksjon for allmennheten. – Målet er å skape et landemerke som kan gi Røst lokal, nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, forteller Martin Otterbeck om prosjektet med Ettertanken.
Tanken er å etablere et utsiktstårn med mulighet for innsikt, ro og kontemplasjon. Arbeidet som har blitt gjort med tårnet bygger på Per Fugelli sin visjon for kulturminnet.
– I tillegg ønsker vi å legge til rette for at forfattere og andre kreative kan bruke rommet til å skrive og formidle historier for fremtiden. Nå starter dette arbeidet, sier Martin.
Støtten på en million fra Kulturminnefondet har vært helt avgjørende for at vi har klart å komme i mål med prosjektet.
Et landemerke
Vanntårnet sto ferdig på Lyngvær i 1962 og har siden vært et landemerke i horisonten. På 1980-tallet var det en rettssak knyttet til renseanlegget, og lokalsamfunnet klaget over varierende vannkvalitet, og sammenlignet vannet med kaffe.
Et nytt vannverk ble bygget på Røstlandet. Vanntårnet ble tømt i 2002, noe som markerte begynnelsen på forfallet.
En hyllest til Per Fugelli
Etter at Per og Charlotte Fugelli flyttet etter tiden som distriktslege, kjøpte de et hus på Lyngvær. Dette ble et kjært reisemål og et tilfluktssted for familien.
Her kunne de være nærmere naturen, samfunnet som var dypt forankret i deres hjerter, og både gamle og nye venner, samt deres nabo – vanntårnet.
På begynnelsen av 2000-tallet fikk Per og Charlotte ideen om å transformere vanntårnet til en tenketank.
De ønsket å åpne det for lokalbefolkningen på øya, slik at de kunne nyte utsikten og finne ro til ettertanke.
Planene for tårnet ble presentert i 2005.
Dessverre måtte planene legges på is da Per ble syk.
Prosjektleder og initiativtaker for prosjektet Ettertanken AS, Martin Otterbeck, ble kjent med Per, Charlotte og deres visjon gjennom sitt arbeid som filmfotograf, sammen med regissør Erik Poppe i filmen “Per Fugelli – Siste Resept”.
Filmen utforsket Pers siste år etter åtte års kamp mot kreft og hans søken etter mening i møte med døden.
Per hadde hørt at Martin tidligere hadde omgjort en gammel oljetank i Skrova, og han utfordret lekent Martin ved å si at hans egen tank var bedre enn Martins.
Dermed ble grunnlaget for Ettertanken lagt.
Målet er å skape et landemerke som kan gi Røst lokal, nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, samt fremme fremtidsoptimisme og stolthet i et lite øysamfunn som sliter med storbysentralisering og fraflytting, forteller Martin.
Kulturminnefondet er glade for å kunne støtte arbeidet med tanken og at kulturminnet får ny bruk, sier Hanne Kristin Jakhelln, styreleder for Kulturminnefondet. Slik blir det bevart og brukt i fremtidige opplevelser.
Gis bort for 1 krone
Ettertanken går nå inn i et nytt kapittel. I løpet av høsten, når prosjektet Ettertanken avslutter sitt arbeid gis stafettpinnen videre til den nyetablerte foreningen Ettertankens Venner. De overtar tanken for en symbolsk sum på 1 krone.
– Vi jobber nå med å verve støttemedlemmer til foreningen, og i skrivende stund har vi fått omtrent 20 medlemmer. Vi mener det burde være grunnlag for mange flere.
Godt samarbeid med Kulturminnefondet
Samarbeidet og oppmuntringen fra Simen Bjørgen og Marianne Magnussen som har vært våre kontaktpersoner hos Kulturminnefondet har vært veldig godt og inspirerende, forteller Martin.
– Vi har arbeidet med søkeprosessen i nesten fire år og holdt på å gi opp flere ganger.
Sparebank 1 kom først på banen med å gi oss en million kroner. Da øynet vi et lite håp som hjalp oss videre.
Rett etter ga Kulturminnefondet tilsagnet på en million.
– Da hadde vi klart å få ca halvparten av budsjettet på plass og bestemte oss for at dette måtte vi få til. Etter dette kom Riksantikvaren, Bergesen stiftelsen Røst Kommune og Spleis på plass.
Hva vil du si til andre som søker om støtte fra Kulturminnefondet?
– Jeg vil oppfordre andre som har planer om å restaurere eller sette i stand nyere eller eldre kulturminner, til å sette seg inn i hva Kulturminnefondet tidligere har støttet og arbeider med.
For meg var det overraskende positivt å se den store variasjonen i prosjekter som fondet har engasjert seg i. Vi i Norge bør være svært takknemlige og stolte over å ha et så fantastisk velfungerende fond som Kulturminnefondet.
Åpningsfest
I august var det åpningsfest på Røst, med høytidelig åpning av tårnet lørdag. Åpningen ble ledet av Røsts ordfører Elisabet Mikalsen og Charlotte Fugelli.
Lokalbefolkningen deltok, og det kom rundt 60 tilreisende gjester. Omtrent 300 besøkende benyttet anledningen til å komme opp i tårnet.
– Vi mottok mange klapp på skulderen, og mange hyggelige ord ble sagt. I tillegg arrangerte vi konsert med Lars og Ola Bremnes.
Martin holdt foredrag om hele byggeprosessen, og viste dokumentarfilmen “Pers siste resept.” Mange fastboende og tilreisende ga tilbakemelding om at opplevelsen var minner for livet.
Prosjektet kommer både beboerne i kommunen og tilreisende til gode, og det er tilrettelagt for besøk for både eldre og skoleklasser som kan lære om Røsts historie.
På hjemmesiden Ettertanken.no og på Facebook vil de fortsette å formidle prosjektet videre.