Schweigaards Gate 50

Murbygården i Schweigaards gate 50, også kalt «Gamlebyslottet» har tilbakeført fasadene.

Kulturminnefondet støttet med 500 000 kroner.

Kulturminnet er regulert til bevaring og er oppført på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger og anlegg. 
Det er en av de få gjenværende nyrenessansebygg i Gamlebyen med tårnoppbygg og karnapp. 

Sted

Oslo Kommune

Fast kulturminne

Hus og anlegg

Tilbakeførte fasadene på sjeldent nyrennessansebygg i Oslo

Kulturminnet i Schweigaardsgate 50 i Oslo er en murbygård i fem etasjer, også kalt Gamlebyslottet. Bygården har et svært karakteristisk utseende, og er en viktig del av kulturmiljøet i Gamlebyen.   

Kulturminnet er en bygård hvor folk trives og gjerne lar sine barn vokse opp. 

Støtten betyr at vi kan ta vare på de kulturhistoriske verdiene som er i bygget, og som er unike for Gamlebyen i Oslo.  

 

I aktiv bruk

I dag er det i bruk med boenheter og har næringslokaler i første etasje.
Eier og styreleder Anders Simonsen som tok i mot støtten i er tredje generasjon beboer i Gamlebyen, og bor der nå med sin familie.

– Kulturminnet er en bygård hvor folk trives og gjerne lar sine barn vokse opp. Støtten betyr at vi kan ta vare på de kulturhistoriske verdiene som er i bygget, og som er unike for Gamlebyen i Oslo, sier Anders.  

Han legger til at prosessen med å søke om støtte fra Kulturminnefondet var enkelt. 

Overrekkelse: Anders Adler Simonsen i sameiet Schweigaards gate 50 mottok støtten i april.

Et sjeldent nyrenessansebygg

Kulturminnet er regulert til bevaring og er oppført på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger og anlegg.  Ifølge eierne er det en av de få gjenværende nyrenessansebygg i Gamlebyen med tårnoppbygg og karnapp.   

 

Ivaretar de historiske verdiene

Det er fasaderehabiliteringsfirmaet Solid Eiendomsservice AS som har utført den grundige totalrehabilitering av alle fasader for bygården. 

– Kulturminnefondet ønsker å prioritere bygninger som bidrar til næringsutvikling. Rehabiliteringen av fasadene har bidratt til at de historiske verdiene blir ivaretatt på en god måte og den positive bruken kan opprettholdes, sier Simen Bjørgen.  

Kulturminnefondet er godt fornøyd med sluttresultatet og takker sameiet for et utmerket samarbeid gjennom hele prosjektet, sier direktør Simen Bjørgen. 

Ligger over klosterruiner 

I 1983 ble det stadfestet at gården lå over ruinene av Nonneseter kloster fra år 1150.   

Før Schweigaardsgate 50 ble oppført, ble rester av klosterkirken funnet og undersøkt. Under utgravinger i Hollenderkvartalet, som ligger bak Schweigaardsgate 50, ble det i 2005 funnet rester av graver og en mur som tilhørte klosteret.