Valkyrie

Valkyrie er en 40 fots Colin Archer losskøyte fra rundt 1930. Den er bygd i Risør og har en rik historie som losskøyte og fiskebåt, før den ble et fritidsfartøy.  

20 år gamle Lisa Sønneland-Tvedten kjøpte Valkyrie i februar 2023. Den hadde da omfattende råteskader i dekk og bjelker. Nå har restaurert den slik at hun kan bo i den å bruke den aktivt.

Hun er også tatt opp ved Martec i Fredrikshavn og utdanner seg nå til å bli Matros. 

Kulturminnefondet har støttet prosjektet med 230 000 kroner. 

Sted

Stavanger Kommune

Båt og fartøy

Båt og fartøy

Lisa (20) realiserte drømmen: – Hadde ikke vært mulig uten støtte fra Kulturminnefondet

Lisa Sønneland-Tvedten er 20 år gammel og har alltid hatt en sterk lidenskap for havet og sjøliv. Det siste året har hun tatt på seg en oppgave som mange vil beskrive som ambisiøs; nemlig å bringe losskøyten Valkyrie tilbake til sin fordums prakt. 

Tekst: Hanna Thevik / Foto: Tor Tvedten

Vil spre kunnskap: Lisa inspirerer andre unge til å engasjere seg i maritime tradisjoner, og kanskje spesielt unge kvinner. Hennes plan er å bo og leve i båten, og samtidig spre kunnskap om livet til sjøs.

Støtten fra kulturminnefondet har ført til at jeg kunne realisere min drøm om å restaurere en gammel skute og få masse glede av den. 

En ung kvinne med teft for sjømannskap

Hun fant interessen for gamle fartøy etter ett år på skoleskipet SS Sørlandet i skoleåret 21/22. Dette ga mersmak og hun fikk hyre som servitør på SS Sørlandet samme sommer som de returnerte fra toktet over Atlanteren. Hun ble aktivt med i seiling av eldre fartøy i Stavanger, Colin Archer skuta Wyvern, og Restauration. 

Lisa inspirerer andre unge til å engasjere seg i maritime tradisjoner, og kanskje spesielt unge kvinner. Hennes plan er å bo og leve i båten, og samtidig spre kunnskap om livet til sjøs.  

I tillegg til å bli bolig, vil skuta bli aktivt seilt både i inn og utland og være et flott bidrag til miljøet som støtter opp om de gamle båtene. 

– Nå er det alltid noe å se frem til etter jobb, samt masse spennende planer og muligheter for fremtiden. Jeg håper også at jeg på sikt kan inspirere andre unge til å bevare disse gamle flotte skutene, og jeg ser ingen bedre måte å gjøre det på enn å eie en selv. 

I tillegg til å bli bolig, vil skuta bli aktivt seilt både i inn og utland og være et flott bidrag til miljøet som støtter opp om de gamle båtene.

– Livet er mer enn skjerm og telefon

Lisa vil med dette også vise at livet kan være mer enn skjerm, telefon og materialisme. 

– Vi lever i en tid hvor flere og flere får en karriere som innebærer å sitte foran en skjerm hele dagen og unge som finner mer glede i telefonen enn naturen. Store firma masseproduserer båter og annet av lavere kvalitet enn før. Så jeg ville starte et prosjekt som fremhever det gamle håndverket, sier Lisa.  

Norge besto for det meste av håndverkere og sjøfolk frem til samfunnet ble mer og mer digitalisert.  

– Jeg synes det er viktig å huske hvor vi kommer fra. Ting den gang ble lagt for å vare, og jeg vil vise at det ikke bare varer, men som regel er bedre enn det vi produserer i dag om vi passer godt på det. 

Bevaring: – Jeg synes det er viktig å huske hvor vi kommer fra. Ting den gang ble lagt for å vare, og jeg vil vise at det ikke bare varer, men som regel er bedre enn det vi produserer i dag om vi passer godt på det, sier Lisa.

Et lysglimt

Kulturminnefondet er en inngang til å få realisert drømmer og bevare kulturarven vår, sier Lisa. 

– Det er et lite lysglimt i en verden hvor mange tenker at det nye ofte er det beste. Med hjelp fra Kulturminnefondet kan man som en helt normal person, bevise at det ikke alltid er sånn. Da ser ikke fremtiden så skummel ut likevel. 

Restaureringen av Valkyrie var en omfattende prosess. Lisa har utført mye av arbeidet selv, med støtte fra erfarne båtbyggere som Sverre Naustvik og Jacob Hundsbeth. 

Det er mye jobb i et restaureringsprosjekt som dette, og ikke minst kan det komme mange overraskelser av den negative typen, kan Lisa fortelle.

– Ting tar som regel mer tid enn man regner med, men det som er fint med å være ung er at du har all tid i verden. Er du eldre er det også en fin måte å holde seg ung på. Til tross for stressende perioder, sitter man igjen med en enorm glede og stolthet over at man har fått det til.

Før man vet ordet av det har en 100 år gammel bit av fortiden, fått 100 nye år inn i fremtiden.

God hjelp: Lisa har utført mye av arbeidet selv, med støtte fra erfarne båtbyggere som Sverre Naustvik og Jacob Hundsbeth.

Mye jobb: Det er mye jobb i et prosjekt som dette. Men til tross for det, sitter man igjen med en enorm glede og stolthet over at man har fått det til, sier Lisa.

Verdifullt at unge mennesker engasjerer seg

Det er verdifullt at unge mennesker engasjerer seg, bringer tradisjonene videre, og holder håndverket i hevd, mener Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet. 

Vi ønsker å bidra til at Valkyrie blir bevart for ettertiden, og er glade for å kunne støtte prosjektet. Skuta er et levende eksempel på Kulturminnefondets visjon om “Vern gjennom aktiv bruk”. 

Lisa har også planer om å bruke Valkyrie som en plattform for å dele kunnskap og erfaringer. Gjennom sosiale medier og en egen nettside dokumenterer hun restaureringsprosessen og inspirerer andre til å ta vare på gamle båter. 

I tillegg til å bli bolig, vil skuta bli aktivt seilt både i inn og utland og være et flott bidrag til miljøet som støtter opp om de gamle båtene.