Chr. Borgos landhandel
Landhandelen er del av firkanttunet på gården Borgosen i Brekkebygd. Butikklokalet står i dag slik det gjorde den dagen butikken ble avviklet på 60-tallet. Inventaret og salgsvarer står fortsatt i hyllene, og landhandelen er åpen for omvisning for grupper og på forespørsel.
Eierne Elisabeth Larsdatter Bakke Skott og Mats Ove Skott har fått tilsagn om 122.000 kroner til istandsetting av åtte vinduer, to dobbeltfløyede porter og en dobbeltfløyet inngangsdør, i tillegg til utvendig maling av bygningen. Istandsettingen ivaretar kulturminneverdiene på stedet og bidrar til formidling av kulturmiljøets historie.
Sted
Brekken, Røros kommune, Trøndelag
Verdiskaping
Landhandelen hvor tiden stoppet
Å gå inn i Chr. Borgos landhandel er som å vandre inn i en tidskapsel. Inventaret og varelageret står fortsatt som det gjorde da butikken stengte på 60-tallet. Eierne Elisabeth Larsdatter Bakke Skott og Mats Ove Skott med barna Maja og Lars Ove vil ta vare på landhandelen som den var.
Tekst og foto: Monica Hägglund Langen, Kulturminnefondet
Omkranset av fjellmassiver ligger fjellbygda Brekken på 700 meter over havet i Røros kommune. I dette knutepunktet like ved svenskegrensa, med nærbutikk og oppvekstsenter, bor Elisabeth og Mats Ove med barna Maja og Lars Ove. De ønsker å ta vare på historien som finnes på gården, der landhandelen ble startet av Mats Oves tipptipp-oldeforeldre.
Landhandelen ble nedlagt på 60-tallet. Dørene ble stengt, men varene fikk fortsatt stå i hyllene slik det gjorde da det var drift i butikken. Landhandelen har ikke blitt endret siden den tid.
Chr. Borgos landhandel ble drevet fra 1880 til 1960-årene. Her var det mulig å få kjøpt alt fra tørrvarer, barberhøvler, sigaretter, linolje, klær og maling. Til og med en bestilling på elektrisk støvsuger lå inne i papirene Elisabeth og Mats Ove fant da de begynte å rydde. De fant alt av regnskapsbøker, og oversikt over hva alle bygdafolk hadde kjøpt, med én side med vareliste per person.
– Det var morsomt å se hva slekta mi har handlet, forteller Elisabeth.
Nostalgisk besøk
Mye av vareutvalget står som det gjorde da butikken ble stengt. Men så ble den nettopp det. Stengt. Dørene lukket og låst. Og Chr. Borgos landhandel glemt.
– Vi vet ikke hvorfor det ble slutt på driften. Om det var helsa, eller konkurransen ved at samvirkelaget og enda en moderne butikk ble startet i bygda. På den tiden ble også veien lagt om, sånn at den ikke lenger gikk gjennom gården her. I tillegg fikk de avslag på å drive en kiosk oppe ved nyveien. Om det var én av disse, en kombinasjon eller noe annet, det vet vi faktisk ikke, forteller Elisabeth og Mats Ove.
At landhandelen ble stående intakt i alle disse tiårene, var en overraskelse for mange. Svært få visste at gammelbutikken sto som før.
– Men så hadde barna loppis på gården for noen år siden, og vi solgte kaffe og kake i butikken. Flere fortalte at de husket at de hadde vært her og handlet. Mange blir nostalgiske når de kommer inn og sier “sånn var det, ja!”. Mange kjenner igjen varer, etiketter og maten, sier Elisabeth.
Vel bevart
Elisabeth og Mats Ove åpner gammelbutikken på forespørsel, blant annet for skoleklasser og barnehagen, og i forbindelse med turer både med buss og hest og slede i regi av Vauldalen Fjellhotell, som ligger like ved svenskegrensa.
Vi synes det er trivelig når noen vil komme og se.
Historien skal få lov til å stå stille her. Eierne har ingen planer om å endre dagens bruk av bygningen. Her er varene fra tiden det var landhandel vel bevart, og restaureringen av huset vil bidra til fortsatt formidling av stedets historie.
Det viktigste for oss har vært, og er fortsatt, å ta vare på landhandelen slik den står i dag.
Tar vare på vinduer
I 2016 fikk Mats Ove støtte fra Røros kommune til å skifte tak på bygningen.
Deretter sto vinduene, de gamle dørene og fasaden for tur. Mats Ove søkte om støtte i 2017, da Kulturminnefondet hadde søknadsfrist én gang i året. Men han rakk ikke å få hentet inn all dokumentasjon til fristen, og han trakk søknaden og sendte den inn på nytt året etter. Da fikk han avslag.
Vi fikk vite at det var ingenting som skulle tilsi avslag i søknaden vår, men at Kulturminnefondet ikke hadde nok midler til å prioritere søknaden og vi ble oppfordret til å søke igjen, noe vi gjorde.
I 2020 gikk søknaden gjennom, og Kulturminnefondet ga tilsagn om 122.000 kroner til å restaurere åtte vinduer, to dobbeltfløyede porter, tilbakeføring av en dobbeltfløyet inngangsdør og maling av bygningen. Familien har selv skrapt og malt bygget.
– Vi er vant til å gjøre mye selv på gården, men vinduene hadde vi ikke hatt mulighet til å få til riktig uten støtte fra Kulturminnefondet. Noen av vinduene var knust, en del av omrammingene i vinduene måtte byttes ut, og da vinduene på baksiden ble tatt ut oppdaget vi råte i veggen. Støtten gjorde det mulig å hyre inn fagfolk fra Vainomaa restaureringsverksted, sier de.
Når inngangsdøra er ferdig restaurert høsten 2021. er arbeidet ferdig. Elisabeth og Mats Ove gleder seg.
Når vi ser tilbake på bilder før vi startet istandsettingen tenker vi “var det virkelig så ille?”. Men ved å ta restaureringen gradvis og med økonomisk støtte og fagfolk, så kommer vi i mål.
- Finn flere gode prosjekter til inspirasjon på våre nettsider
- Bli kjent med Brekken og bygdene på nettsiden Bygdefolket