Vegårshei Bygdetun
Vegårshei bygdetun er et kulturhistorisk samlingspunkt med 13 bygninger som har blitt flyttet og bevart gjennom flere tiår. Bygdetunet ligger i Vegårshei kommune og drives av engasjerte krefter som brenner for å ta vare på bygdas historie.
Bygdetunet har mottatt over 560 000 kroner i støtte fra Kulturminnefondet til restaurering av blant annet Limyrhuset, samt 400 000 kroner til tidligere prosjekter.
Tunet er en viktig møteplass som deler kunnskap og tradisjoner, og som sørger for at historien lever videre for nye generasjoner.
Sted
Vegårshei, Agder
Fast kulturminne
13 hus, utallige minner og en historie som nesten gikk tapt
På Vegårshei bygdetun har pågangsrike folk gjennom flere tiår jobbet for å ta vare på bygninger og minner som knytter generasjonene sammen. Bygdetunet rommer i dag 13 bygg, og vedlikeholdet er en stor oppgave for å sikre at denne kulturarven kan glede og lære bort til kommende generasjoner.
– Vi har flyttet seks bygg hit til bygdetunet de siste 40–50 årene, og med så mange bygninger kreves det mye vedlikehold. Takene er særlig viktige, og noen av bygningene har hatt større behov enn andre, forteller Stian Grasåsen, som er barnebarn av Julius Grasåsen, en av bygdetunets tidligere drivkrefter.
Uten hjelp hadde det ikke gått
For å realisere prosjektene har støtten fra Kulturminnefondet vært helt nødvendig.
– Uten bidraget fra Kulturminnefondet hadde vi aldri klart dette. De er så store bidragsytere at vi kanskje ikke kunne gjennomført prosjektet uten dem, sier Stian.
Bygdetunet har mottatt støtte til flere prosjekter. Til restaureringen av Limyrhuset alene har de fått over 560 000 kroner fordelt på flere delrapporter. I tillegg fikk bygdetunet 400 000 kroner i støtte til et tidligere prosjekt med Almuestaua.
Den hjelpen vi trengte
Stian beskriver søknadsprosessen til Kulturminnefondet som enkel og oversiktlig.
– Søknadsprosessen er utrolig enkel, og det er alltid lett å ringe dere for veiledning. Dere bidrar både faglig og med forslag til løsninger, noe som var redningen for oss i prosjektet med Limyrhuset, forteller han.
Han trekker også fram betydningen av det gode samarbeidet mellom bygdetunet og fondet:
– Etter besøket deres her på tunet føler vi at vi har en god relasjon, og det betyr mye.
Gode råd til deg som vil søke støtte
Stian deler gjerne sine erfaringer med andre som vurderer å søke støtte:
Er du usikker, så er mitt beste råd å ta kontakt med Kulturminnefondet. Legg fram tankene og prosjektet ditt, så får du den beste veiledningen. De er veldig hyggelige folk som gjerne vil hjelpe.
Historiene lever videre på bygdetunet
Vegårshei bygdetun er ikke bare gamle hus. Det er et sted der historier deles, og hvor kunnskap fra gamle dager får nytt liv. Med hardt arbeid fra bygdefolk og støtten fra Kulturminnefondet kan tunet fortsatt samle folk, lære bort tradisjoner og inspirere alle som kommer innom.