Klubselskapet Phønix

Selskapslokale i Fredrikstad, bygd 1876. Klubselskapet Phønix er en sjelden type kulturminne, opprinnelig opprettet og bygd etter mønster av engelske herreklubber, men senere også åpnet for allmennheten. Bygget er oppført i gotisk stil og det er både i utforming og bruk nesten uendret siden byggeåret. I tillegg til at bygget er tilgjengelig for allmennheten drives det også betydelig næringsvirksomhet og verdiskapning i lokalet.

Sted

Fredrikstad

Verdiskaping

Verdiskaping

Klubselskabet Phønix er et av Fredrikstads virkelige signalbygg.

Det flotte bygget fra 1876 er stadig i aktiv bruk. Her feires det brylluper, konfirmasjoner og julebord. Firmafester, kurs og konferanser legges også gjerne til Phønix.

Tekst: Terje Hansteen                  Foto: Terje Hansteen/Klubselskabet Phønix

– Koronaen gjorde at det var få aktiviteter i et par år. I år blir det heldigvis en del brylluper, konfirmasjoner og minnestunder, men vi vil jo at bygget skal brukes en god del mer enn i dag, forteller styreleder Arild Torp i Klubselskabet Phønix.  Det ærverdige bygget ligger midt i Fredrikstad og er kjent av mange.

– Vi vil at bygget skal brukes en god del mer enn i dag, forteller styreleder Arild Torp i Klubselskabet Phønix Foto: Terje Hansteen/Klubselskabet Phønix

Ulike arrangementer

Det har i årenes løp skjedd litt av hvert i bygget som på folkemunne gjerne bare omtales som Phønix. Revyer og teaterforestillinger har det vært flere av. En gang i tiden var det danseskole i bygget. Den første filmen i serien Lange flate ballær ble delvis spilt inn her. Hvert år er det et svingende nyttårsball med rundt 130 gjester.  – I fjor høst hadde vi et veldig stort arrangement her med rundt 200 mennesker. Det var et trondheimsfirma som hadde samling som gikk over tre dager med arrangementer og bespisning.  Det var virkelig et kjempearrangement, og med kjente artister som CC Cowboys og Trine Rein som underholdt, sier styrelederen.

Høye utgifter

Torp legger ikke skjul på at det er en del utfordringer å ta tak i. Alt av overskuddet går med til vedlikehold av det 700 kvadratmeter store bygget i tre etasjer. Det er hele tiden noe som må tas tak i. For tre år siden ble fasaden restaurert for 1.3 millioner. Året før kostet det noen hundre tusen å fikse baksiden av bygget. Senest i fjor ble de to støpejerns lyktene ved inngangen restaurert. Hadde det ikke vært for økonomisk støtte fra Fylkeskommunen og Kulturminnefondet, hadde det vært vanskelig å få realisert disse prosjektene, forteller Torp og viser rundt i det ærverdige bygget.

-Jo, det er krevende å drive et slikt bygg. Det er jo også et verneverdig bygg med restriksjoner på hva vi kan gjøre. Årlig betaler vi 35 000 i eiendomsskatt, vi har veldig høye fyringsutgifter og de årlige vedlikeholdsutgiftene beløper seg til 150 – 200 000 kroner, sier Torp som kan fortelle at de årlige inntektene samlet ligger i underkant av 300 000 i et godt år.  I tillegg til de ulike arrangementene, leies det ut parkering til naboer. Og takket være at en tomt på baksiden av bygget ble solgt for 1.3 millioner kroner for 10 år siden, har Phønix litt penger på bok, ifølge styrelederen.

Stor dugnadsvilje

Bygget fra 1875 kan om tre år feire 150 – årsjubileum. Det var i sin tid noen unge, gründere og bemidlede menn som fikk bygget Phønix etter modell av engelske herreklubber, et sted hvor de kunne hygge seg med samtaler og kortspill. Bygningen rommer en stor ballsal med scene, et galleri, salonger, biljardrom og kjøkken. I dag er det en herreklubb med om lag 200 medlemmer som eier bygget. Dugnadsviljen er stor, men Torp etterlyser like fullt flere ildsjeler.

Les om flere inspirerende prosjekter støttet av Kulturminnefondet.