Kalven seter

Prosjektet har fått tilsagn på til sammen 750.000 kroner fra Kulturminnefondet. Prosjektet har hele veien hatt et mål om å drive næring i bygningene, og at arbeidet skulle gjøres i tråd med opprinnelig utførelse og materialvalg. Dermed er også håndverkstradisjoner holdt i hevd. 

I 40 år sto Kalven seter i Vågå urørt. Helt til Anne-Mari Sandvær og mannen Øistein Formo kjøpte småbruket setra hører til, og startet det omfattende restaureringsarbeidet av alle de åtte husene. Selv om forfallet hadde kommet langt, var det mange autentiske spor som gjorde det lettere å sette i stand til slik det hadde vært. Etter åtte år med leting etter de perfekte materialene, utallige treplugger i veggene og godt håndverk, er det igjen liv på Kalven seter.

Rett ved Lemonsjøen, med skiløyper og turstier som nærmeste naboer, serverer Anne-Mari, Norges eneste baristabudeie, kaffe fra landets mest unike kaffebar. I seterstugu er det spa, og det grønne gresset innbyr til tradisjonsrike aktiviteter som stylter og hesteskokasting.

Sted

Vågå, Innlandet fylke

Verdiskaping

Verdiskaping

Baristabudeia (45) skapte et eventyr ut av en nedfalls seter

I noen år har Anne-Mari Sandvær både vært baristabudeie i egen kaffebar høyt til fjells, og lærer. Nå har hun sagt opp lærerjobben for å satse enda tøffere på kaffeeventyret i Jotunheimen sin forgård.

Skrevet av Bjørn Brandt, Gudbrandsdølen Dagningen

– Jeg har sagt opp min faste jobb som lærer fordi jeg har stor tro på prosjektet mitt. Nå får jeg bedre tid til både å tenke og planlegge. Jeg skal fortsatt behold grunnkonseptet med urban kaffebar i fjellet, men det vil også komme til noe nytt etter hvert, sier Anne-Mari Sandvær.

Baristabudeia Anne-Mari Sandvær (45) skapte et eventyr ut av en nedfalls seter. Foto: Bjørn Brandt/GD

Stokk for stokk

Da Anne-Mari og familien tok over Kalven seter like ved Lemonsjøen i Vågå i, var den nedfalls. Taksten på eiendommen var null kroner. I dag står det åtte restaurerte bygninger på setertunet like ved vegen som går fra Vågå og over Valdresflye.

– Det var egentlig ikke håp for bygningene på setra, men vi gikk løs på oppgaven og startet med restaurering i 2005, sier baristabudeia. I 2013 var den første restaurerte bygningen klar til å ta imot oppgaver. Og, det ble til en urban kaffebar cirka 864 meter over havet. Det eldste huset på tunet er fra 1860. Det yngste fra 1933.

Kaffebar

– Ideen om kaffebar kom av det at jeg selv er veldig opptatt av, og glad i, kaffe. I tillegg så jeg at det manglet en ekte kaffebar i distriktet. Vi hadde to mål når vi satte i gang med restaurering. Det ene var å restaurere alle hus på setra. Det andre var å skape noe som kunne føre til at folk kunne få oppleve hvordan husene er innvendig, sier Anne-Mari.

Hun forteller at antall besøkende har vært stigende gjennom årene og at veldig mange som kommer har vært innom tidligere.

– Og, mange nye gjester er overrasket og synes det er rart å finne en urban kaffebar så høyt til fjells, men gjestene setter pris på å være her, sier baristabudeia.

– Jeg så at det manglet en ekte kaffebar i distriktet, sier Anne-Mari. Foto: Bjørn Brandt/GD

Det skjer noe

Anne-Mari forteller at det skjer noe med gjestene når de kommer inn døra til kaffebaren.

– De glemmer telefonen og andre gjenstander med skjerm. De bruker tiden sammen med hverandre, studerer bygningen og tar livet med ro. De koser seg her, og vi koser oss sammen med dem, sier budeia på Kalven seter. Hun husker godt første sesongen hun hadde åpent. I relativ kort tid før åpningen fødte hun en sønn. Han ble med til fjells.

Estin lå i barnevogn ved siden av peisen. Jeg tok meg av han og gikk rundt og snakket med gjestene. Ansatte sørget for serveringen, sier Sandvær.

Og, hun setter stor pris på de ansatte som er med på setra i sesongen.

Ungdom

Anne-Mari Sandvær satser nemlig på lokal ungdom på lønningslista i sesongen. I år har 12 unge hatt gleden av å møte arbeidslivet i kaffebaren.

– Det er mange lokale ungdommer som gleder seg over å ha sommerjobb her. Jeg synes det er viktig å introdusere ungdommen i arbeidslivet og er stolt over ale som har jobbet her. De formidler sin identitet og lokalkunnskap til gjestene. Jeg håper tiden ungdommen jobber her gir dem inspirasjon og glede over å jobbe, sier budeia.

Vi ville skape noe som førte til at folk kunne få oppleve hvordan husene er innvendig, forteller Anne-Mari. Foto: Bjørn Brandt/GD

Eget merke

Anne-Mari Sandvær har knyttet til seg Solberg & Hansen som leverandør av kaffebønner. Hun har også fått ordnet det slik at hun får kaffe med sitt eget merke, Baristabudeia sin favorittkaffe.

Nå benytter hun mye av tiden til å tenke på framtiden og lage skisser for videre utvikling. Og når hun blir 50 år, har hun ett ønske.

– Jeg skulle gjerne vært på besøk på en farm som produserer kaffebønnene vi benytter når vi serverer våre gjester.

Kalven seter i Vågå. Foto: Tom Gustavsen

Restaureringen av Kalven seter har skapt aktivitet i det lokale næringslivet og nyskapt turisme til regionen. Foto: Tom Gustavsen


Kalven seter i Vågå i Oppland er et godt eksempel på bruk av kulturminne etter restaurering. Seteranlegget hadde stått ubrukt i 30 år og var sterkt preget av mangel på vedlikehold. I 2013 åpnet setra for publikum igjen. Foto: Øistein Formo og Einar Engen/Norsk kulturminnefond

Artikkelen sto først på trykk i Gudbrandsdølen Dagningen, august 2020.