Gjenreising av krigsminner på Asperøya
Asperøya skjuler en unik del av vår kysthistorie, et over ett merke fra 1800 og 1900 tallet. Med støtte fra Kulturminnefondet er arbeidet i gang for å restaurere dette viktige navigasjonsmerket. Gjennom frivillig innsats blir de gamle stolpene ryddet fram og trelemmene gjenskapt, slik at merkene igjen kan guide sjøfarere trygt gjennom skjærgården.
Sted
Kristiansand, Agder
Maritim kulturarv
En skjult del av kysthistorien
På Asperøya, like utenfor Flekkerøya i Kristiansand, har en gruppe frivillige fra Flekkerøy vel gjort en bemerkelsesverdig innsats for å avdekke og restaurere et historisk navigasjonsmerke. Over ett merket, som stammer fra 1800 og 1900 tallet, har lenge vært skjult av vegetasjon og glemt i tidens løp. Dette viktige kulturminnet hjalp seilskuter og fiskere med å navigere trygt i farvannet rundt skjærene, og nå blir det satt i stand for fremtiden.
Kulturminnet ligger også like ved kommandoplassen Gråheia, som ble bygget i 1943, men som hadde militær betydning allerede i 1905. Ifølge Askeladden.no var dette et strategisk punkt brukt av Forsvaret i forbindelse med Norges løsrivelse fra Sverige.
Frivillig innsats og lokal kunnskap
Gjennom 30 til 40 dugnadstimer har frivillige ryddet området og klargjort merkene for restaurering. Det neste steget er å lage og montere trelemmer i riktige farger, slik at merkene igjen kan brukes som siktmerker for båter som seiler inn mot Flekkerøya og Mæbøfjorden. Lokale eksperter, som tidligere museumsdirektør Jo van der Eynden og lokalhistoriker Normann Liene, har gitt faglige råd for å sikre en troverdig restaurering.
Viktigheten av å bevare kystkultur
Denne typen sjømerker var en gang avgjørende for trygg seilas langs norskekysten, men mange har gått tapt eller forfalt over tid. Restaureringen av Asperøya merket gir ikke bare nytt liv til et viktig historisk element, men gir også dagens og fremtidige generasjoner innsikt i hvordan kystfolk navigerte før moderne teknologi tok over.
I tiden rundt 1905, da Norges løsrivelse fra Sverige skapte uro, ble krigsmerker utviklet for å beskytte den norske marinen. Fyrlykter ble slukket, og vanlige sjømerker ble fjernet for å forvirre fienden. Navigasjonssystemer som dette ble justert og videreutviklet frem til andre verdenskrig.
Samarbeid og støtte fra Kulturminnefondet
Prosjektet har fått 10 000 kroner i støtte fra Kulturminnefondet, som en viktig del av finansieringen for materialer, maling og transport.
«Vi er allerede godt i gang med arbeidet. Vi har gjort et omfattende arbeid med å rydde frem pålene som merkene er festet på. De var inngrodde av trær og einer. Nå starter vi raskt opp med innkjøp av riktige materialer og linoljemaling,» forteller tilskuddsmottakeren.
Resten av arbeidet blir utført på dugnad, noe som viser hvor stor betydning lokalt engasjement har for kulturminnevern.
Veien videre
Når arbeidet er ferdig, vil merkene igjen kunne veilede sjøfarende gjennom farvannet rundt Asperøya. Det fremre merket på Mågeholmen males hvitt, mens merket på Asperøya får sin opprinnelige trefargede design med hvitt i midten og rødt på sidene. Dette sikrer at merkene både er historisk riktige og funksjonelle for navigasjon.
Med denne innsatsen blir en viktig del av kysthistorien bevart for fremtiden, takket være lokalt engasjement og støtte fra Kulturminnefondet.