Ukategorisert

Skal skape en ny arena for kultur og næring i bryggen ved Nidelva

Bryggen i Kjøpmannsgata 27 utgjør en markant og viktig del av bryggerekka ved Nidelva og er å anse som et kulturminne av nasjonal verdi. Nå er planen at hele brygga skal istandsettes og åpnes opp for allmennheten. Målet er å skape en ny arena for kultur og næring.

På mandag var assisterende direktør Pia Wigtil og styremedlem Jetmir Raistaj plass for å overrekke det synlige beviset for støtten. Styret i Kulturminnefondet har vedtatt å støtte med 700 000 kroner. – Dette er et prosjekt av høy samfunnsnytte som kommer allmennheten til gode, sier Jetmir Raistaj som er styremedlem i Kulturminnefondet. 

Kjøpmannsbrygga eies av EC Dahls Eiendom AS og er fra 1800-tallet. Det har til nå vært i bruk til ulike mindre arrangementer og som lager, men det skal det nå bli en endring på.

Tilskuddet betrakter vi som et skikkelig «klapp på skuldra!» I tillegg gir tilskuddet oss en ordentlig motivasjon og bekreftelse på vårt bevaringsarbeid, sier Eirik Aune i EC Dahls Eiendom AS.

En gledens dag: Eirik Aune, prosjektutvikler i EC Dahls Eiendom mottok det synlige beviset for støtten fra styremedlem Jetmir Raistaj.

Assisterende direktør i KMF Pia Wigtil, styremedlem i KMF Jetmir Raistaj, Eileen Garmann Johnsen, prosjektleder og 1.amanuensis på NTNU, Institutt for Arkitektur og teknologi og saksbehandler i KMF Tor-Einar Siebke på overrekkelsen av tilskuddet til Kjøpmannsgata 27.

EC Dahls eiendom AS har som et mål å kunne rehabilitere brygga etter antikvariske prinsipper, men det er også avgjørende å kunne etablere virksomhet i bygget, forteller Eirik, og legger til at det er en balansekunst å integrere moderne løsninger uten å forringe de historiske verdiene.

– Vi har en meget god dialog med både byantikvar og fylkesantikvar. Det gjelder både Kjøpmannsgata 27, men også i andre bygg vi eier og utvikler. Vi opplever at de antikvariske myndighetene har forståelse for at byggene må utvikles, og kunne gi inntekter for drift og vedlikehold.

Når vi også har forståelse for arbeidet og oppgavene til de antikvariske myndighetene, så får vi et godt samarbeid. 

Det er positivt at dette sentrale bygget er planlagt benyttet til kultur- og næringsbygg, noe som bidrar til å sikre allmennhetens adgang, aktiv bruk og lokal næringsutvikling, mener styremedlem Jetmir Raistaj.

Bærekraftig prosjekt

Prosjektet bidrar til at kulturminnet blir en ressurs i en sirkulær økonomi. Gjenbruk av bygget bidrar også til bærekraft i en tid med et klima i endring.

– Landet vårt er jo rik på gamle bygg som krever vedlikehold/restaurering. Og veldig mange er i privat eie. Og som nevnt er det dyrt å istandsette gamle bygg på riktig måte, mener Eirik Aune. Uten støtte fra Kulturminnefondet ville mange eiere kanskje ty til mindre kostbare og mindre egnede utbedringsmetoder.

– På kort sikt kan dette synes riktig, men med stor risiko for senere skjulte bygningsfysiske skader, eller til og med synlige «ødeleggelser» av eldre tidstypiske byggemetoder.

Viktig at byggene brukes

Eirik Aune sier at som eiendomsbesittere er det avgjørende at byggene blir leid ut og at man får inntekt på de. Inntektene skal blant annet gå til vedlikehold og utvikling av eiendommen.

– Utfordringene da blir jo å utvikle bygget slik at bygget blir attraktivt som leieobjekt, samtidig som vi bevarer kulturminnet. Og det trenger ikke være motsetninger i det, men både byggeier og antikvarisk myndighet må nok akseptere at man ikke kan få gjennomslag for alle sine «krav».

Vi MÅ akseptere at dagens bruk av bygningene aldri vil bli slik de opprinnelig var bygd for. Men de var bygd for å brukes!, sier Eirik.

Kjøpmannsgata 27 er et slikt eksempel. Det ble bygd som varemottak og lager, men får nå en ny bruk.

Nå kan vi utvikle brygga slik at byens befolkning og turister kan komme å besøke en publikumsrettet virksomhet, og i tillegg tilby spesielle kontorlokaler i de øvre etasjene.

Kulturminnefondet har tidligere gitt tilskudd på kr 900 000 til arbeider med søyler, palisadevegg og bærekonstruksjonen under brygga i 2017.  Denne gangen går pengene til å sette i stand vinduene.