Skihytta i Fredrikstadmarka

Skihytta i Fredrikstadmarka ble satt opp i 1911. Fram til 1940 var den bare tilgjengelig for klubbens medlemmer. Siden har den gledet flere generasjoner av fredrikstadfolk.

Sted

Fredrikstad

Verdiskaping

Verdiskaping

Skihytta er populær

Veldig mange i Fredrikstad har et nært og varmt forhold til Skihytta i Fredrikstadmarka. Den har stått der i godt og vel hundre år, og kommer garantert til å stå der i minst hundre år til.

 

Tekst og foto: Terje Hansteen

 

Det handler mye om vafler, betror leder av hyttestyret Lars Ketil Liane meg med et stort smil, og viser vei inn på kjøkkenet hvor tre dobbeltjern vanligvis er i full sving på søndagene. Og selv tre dobbeltjern er ikke nok til å mette alle som er ute på tur i bymarka, sier han. Nystekte vafler går aldri av moten.

Skihytta i Fredrikstadmarka ble satt opp i 1911. Fram til 1940 var den bare tilgjengelig for klubbens medlemmer. Siden har den gledet flere generasjoner av fredrikstadfolk.

Ut på tur

Spesielt om vinteren når snøen har lagt seg og folk bare strømmer til.

-På finværsdager på søndagene, da er det fullt her. Og da går det veldig mye vafler og kaffe. Mange i Fredrikstad tenker på skihytta som hytta si. Tidligere var det flere hytter her i marka, nå er det bare Skihytta igjen, sier Liane som bodde på hytta sammen med familien sin noen år på 70 – tallet. Da var de vertskap på hytta. I alle år har han hatt et nært forhold til hytta og legger ukentlig ned mange timer her. Det samme gjør flere andre entusiaster. For Liane og de andre handler det rett og slett om et sterkt ønske om at folk må komme seg ut i naturen og bruke den, til alle årets tider. Og bruke hytta.

– Det er det vi brenner for, og vi i Fredrikstad Skiklubb er oppriktig stolte av hytta vår. Klubben legger opp til turorientering, stolpejakt og såkalte grønne turer.

- Skihytta er kjent for de gode vaflene, sier Lars Ketil Liane, leder av hyttestyret i Fredrikstad Skiklubb.

Mange vil leie

I tillegg til alle besøkende på søndager, blir hytta leid ut til en rekke formål. Her går det i konfirmasjoner, brylluper, barnedåper, bursdager, åremålssamlinger og julebord. Rundt tretti helger i året er belagt. Enkelte leier også på ukedagene. I andre etasje er det overnattingssaler med plass til 35 personer, nede kan ti personer sove. En «vaktmester» bor i egen leilighet året rundt på hytta. Liane stipulerer de faste kostnadene til drift til rundt en halv million i året. Klubben får inn penger ved utleie til arrangementer, og søndagsvaflene bidrar også med en god del.

Klubben har aldri hatt gjeld og vi eier alt du ser selv, forklarer styrelederen. – Vi har rundt 800 medlemmer og dugnadsviljen er stor.

Mange vil hjelpe

I fjor ble Skihytta innvilget 400 000 kroner i støtte fra Kulturminnefondet for å etterisolere gulvet. Uten de midlene hadde ikke klubben kunnet gjøre noe slikt.

-Det var kjærkomne midler. Under gulvet har det aldri vært isolasjon, vi har nok fyrt for mus og rotter som har kost seg under gulvet. Nå har vi fått renset under gulvet, blåst inn steinull og satt på kledningsbord. Og nå skal vi snart også installere varmepumper, pluss solceller på garasjen, forteller Liane som kan fortelle om mye velvilje fra støttespillere i Fredrikstad når ting må gjøres.

-De siste tre årene har vi brukt syv millioner på oppussing. Taket har blitt skiftet, og til det fikk vi 100 000 fra Kulturminnefondet. Hele prosjektet kostet 2, 9 millioner og de pengene kom fra Sparebank 1, spillemidler og noe hadde vi selv på bok. I fjor skiftet vi kledning og restaurerte vinduene, og la inn offentlig vann og avløp. Da var det en veldig snill onkel som hjalp oss, smiler Liane som ikke har lov til å gå ut med noe navn. Bare at det var en veldig snill onkel.