Google

Grand Hotell, Flekkefjord

Grand Hotell Flekkefjord har fått tilskudd på tilsammen 980 000,- fra Kulturminnefondet.

Bygningen er en av Flekkefjords mest fotograferte.

Sted

Flekkefjord, Vest-Agder

Verdiskapning

Verdiskaping

Grand Hotell Flekkefjord

Familiehotellet Grand hotell Flekkefjord slik vi kjenner den i dag har kjempet seg frem gjennom to branner og startet faktisk som handel med blant annet eksport av ryper.

Nærbildet av et av tårnene til Grand hotell Flekkefjord

I 1857 giftet Lars Jøelsen Moy med Serena Olsdatter Rusdal. Sammen flyttet de etterhvert fra Moi til Flekkefjord. Der startet de med butikk og handel, blant annet eksport av ryper til England.

Forretningene gikk bra og i 1863 fikk Lars Moy tillatelse fra magistraten til å skjenke øl, vin, sider og mjød. En forretningsreisende trengte en plass å hvile i Flekkefjord og hørte med Moy om han ikke kunne leie et værelse der over natten. Den reisende ble svært fornøyd med oppholdet, faktisk så fornøyd at han startet å spre det gode ordet om Moys nye tilbud. Slik startet altså hotelldriften vis a vis forretningen.

I 1878 rammet den store bybrannen dessverre Moys hotell, som i likhet med hele kvartalet ble lagt i aske. Serina, som to år før hadde blitt enke fikk bygd et nytt hus, viljesterk som hun var. Hun fikk hjelp av familien og andre. Raskt var hotelldriften oppe og gikk igjen, nå i et bygg som etter forholdene var ganske stort. Hotellet opparbeidet seg på ny et godt renomme.

Dessverre ble igjen hotelldriften sterkt rammet av brann. En parafinlampe eksploderte, noe som førte til store brannskader. Et nytt hotell ble bygd opp, rett ved det gamle, tegnet av arkitekt Richard Tønnessen.

Den 10.mai 1898 ble forretningen på hjørnet åpnet, selve hotelldriften åpnet noe senere.

Hotellet ble reist med to åttekantede hjørnetårn, flere spir og en stor flaggstang på taket. Markerte etasjeskillere og andre detaljer var en lokal variant av sveitserstilen.

I mars 1918 ble Moys hotell kjøpt opp og omdøpt til Grand hotell av Ingebrigt Dahlseth.

Hotellet har i dag 29 rom og kurs/selskapslokaler med en kapasitet på 130 personer. Grand hotell har også en egen restaurant, Grand Bistro, med catering.

Kulturminnefondet har støttet Grand hotell med tilskudd til restaurering og istandsetting i to omganger, på til sammen kroner 980 000,-.

Sigurd Helle Bruhjell, daglig leder av Grand hotell forteller at:

 «Kulturminnefondets støtte har vært en uvurderlig hjelp. Uten Kulturminnefondet ville det ikke vært mulig å istandsette tårnene. Det ville ikke blitt gjennomførbart.».

Istandsetting av taket på Grand hotell Flekkefjord

I dag er hotellet et av de meste kjente og fotograferte byggene i Flekkefjord. Byens byggmestre brukte i senere tid bygningen som modell ved nybygg og ombygginger.

Grand hotell med sine særegne tårn.