Film
Bilder
Google

Visnes hotell

Visnes Hotel Stryn har en historie som strekker seg tilbake til 1850-tallet. Nå er 15 rom tilgjengelige for gjester, innredet i mellomkrigs- og jugendstil.

Sted

Stryn
Sogn og Fjordane (kart)

Web

Verdiskapning

Verdiskaping

Hotellet hvor ingen rom er like

-Det var jo her alt skjedde

Av Line Elisabeth Vikhagen Lyngstad

Visnes Hotel Stryn har en lang historie. Hotellet tok imot sine første gjester allerede på 1850-tallet. Lenge vokste virksomheten seg større. Den velkjente sveitserstilen på fasaden kom i mellomkrigstiden, som markerer den største utvidelsen som ble gjort på hotellet.

-Plassen var jo det gamle Stryn sentrum, på grunn av kaianlegget på baksiden her og det var jo her alt skjedde, turisme, cruiseskip og hestetransport oppover i bygda her. Så det har vært en sentral plass i hele Indre Nordfjord med tanke på varetransport og turisme.

I 2014 ble det praktfulle hotellet kjøpt opp av Marit Nordheim Otterdal og Arvid Otterdal. De tok på seg jobben med å blåse liv i hotellet igjen. Nå er 15 rom tilgjengelig for gjester, innredet i mellomkrigs- og jugendstil. Her er også alle rom unike, som er et aktivt grep mot standardisering av hoteller rundt om, forteller Arvid:

Det er jo klart at hotellene blir standardisert, du ser nesten ikke forskjellene på rommene rundt omkring. Så min inspirasjon er jo at jeg ser mer og mer verdien av det vi har her. Vi har ikke to like rom engang.

 –Hjelpen fra Kulturminnefondet har vært helt avgjørende

Til sammen hadde paret erfaring innen hotell- og reiseliv, mat og vin, samt innen håndverk før de startet arbeidet med hotellet. Disse ressursene kom til god hjelp, for – Det var jo mye som måtte gjøres når det kom til sprinkelanlegg, det elektriske og det bygg-tekniske, ja.. lista var lang, sier Arvid og legger til:

Hjelpen fra Kulturminnefondet har vært helt avgjørende! Kulturminnefondet er veldig viktig for oss, det gjør at vi kan sette i gang de prosjektene som vi ønsker. Det er ikke de store pengene vi får, men de pengene er kanskje det som gjør at vi kan gjennomføre det.

Gjør kulturminner tilgjengelig

Visnes Hotel Stryn tiltrekker seg et mangfold av turister fra mange land, men også en voksende turistgruppe fra Norge.

– Det kommer jo 60åringer fra Norge hit som aldri har vært på Vestlandet før og blir helt overgitte over at de ikke bestilte flere døgn.

Marit trekker frem at muligheten for å drive virksomhet i kulturminner er en viktig faktor for å gjøre kulturminner tilgjengelige:

Filosofien i Kulturminnefondet er veldig bra, at det er mulig å drive næring i kulturminner. Man gjør denne plassen her tilgjengelig for folk. Vi ville jo ikke lage et museum. Det skal være et levende sted.

 Det handler om å være til stede

For paret er den nære kontakten med gjestene viktig:

Vi er til stedet vi som driver. Og det skjer ikke ofte andre steder, sier Arvid.

Dette er tydelig noe gjestene setter pris på, ifølge Marit: –Folk skriver jo på TripAdviser, men også i gjesteboken. Vertskapet blir nevnt nesten hver gang; at vi har hilst velkommen. Det er det som dras frem, ikke at det flasses maling i gangen. Vi er jo veldig glad i å møte folk fra hele verden.