Bilder
Google

Hovelsrud gård

Prosjekt: Hageanlegget ved Hovelsrud gård

Hvor: Ringsaker, Hedmark

Eier: Marianne Olssøn

Kulturminnefondet innvilget 400.000,- i støtte til å gjenskape hageanlegget fra 1800-tallet ved Hovelsrud gård. Planene for hage- og gårdsturisme lå da klare, og i dag besøker over 2500 personer gården årlig for å se gården, hagen, og smake på det lokale syltetøyet og saften.

Sted

Ringsaker, Hedemark

Hage og park

Park og hage

- Den store ideen bak har vært å gjenskape den historiske hagen, og få en virksomhet ut av det.

Hovelsrud gård ligger idyllisk til ved Mjøsas bredd. Takket være god dokumentasjon og detaljbeskrivelser av hagen fra 1800-tallet, har Marianne Olssøn og familien gjenbygget anlegget med prydhage, kjøkkenhage og frukthage som bugner av epler og historiske bær. I sesongen loser de turister rundt stier og fontener, og selger egenprodusert saft og syltetøy.

Hovelsrudgård "Det er her vi bor, og det er her identiteten min hører til.". - Marianne Olssøn

Hovelsrudgård
«Det er her vi bor, og det er her identiteten min hører til.». – Marianne Olssøn
Foto: Tom Gustavsen

Det var Mariannes tippoldefar som bygget hagen, og han hadde en sjelden variasjon av gode og smakfulle sorter i hagen. Alle disse var beskrevet på tegningene, og derfor har de blant annet 44 sorter epler fordelt på 100 trær. Gule og røde bringebær, hvite og røde rips, stikkelsbær i flere varianter.

"Den store ideen bak har vært å gjenskape den historiske hagen, og få en virksomhet ut av det.". -Marianne Olssøn Foto: Tom Gustavsen

«Den store ideen bak har vært å gjenskape den historiske hagen, og få en virksomhet ut av det.». -Marianne Olssøn
Foto: Tom Gustavsen