Eiriks gate 7

Sted

Oslo

Bolighus

Bolighus

Forvandlingen på Grønland

Alt flere bygårder i Oslo har oppdaget at de kan få støtte til renovering fra Kulturminnefondet. Eiriks gate 7 på Grønland er én av dem. Støtten til renovering av taket var svært kjærkommen, sier styrelederen i borettslaget.

Tekst: Terje Hansteen Foto: Terje Hansteen

– Se så fint det har blitt, sier styreleder Ingvild Skøien og slår ut med armene. Vi har stilt oss foran bygården fra 1899 for å ta nærmere i øyensyn forvandlingen av taket som fant sted i fjor. Et stort og kostbart prosjekt, innrømmer hun, men ingen av beboerne angrer på det de bestemte seg for, når de i dag ser resultatet. Dette måtte bare gjøres. Samtidig ble alle vinduene tatt.

Godt vedlikeholdt bygård

Den gamle bygården på Grønland, like bak Politihuset, har hatt flere renoveringsprosjekter de seneste årene. I 2006 ble bakgården oppgradert, i 2009 ble fasaden mot gata tatt, fasaden inne i gården ble så tatt hånd om i 2017 og innvendige trappeoppganger og teknisk rom ble renovert i 2017 og 2019. Nytt brannanlegg fikk gården i 2017.

-Gården har en veldig bra generell vedlikeholdshistorikk, men taket var fortsatt kritisk.

Grundig forarbeid fra styret

Taket ble et veldig omfattende prosjekt og deler av det ble byttet helt ut. Rundt førti prosent av undertaket ble beholdt. Det ble nå brukt titansink som dekke, et dyrt men samtidig et veldig bestandig materiale. Brannmurer ble også satt i stand, det samme ble fem pipeløp. Takprosjektet kostet rundt 2,5 million kroner, støtten fra Kulturminnefondet var på 600 000 kroner.

Støtten fra Kulturminnefondet betydde veldig mye for et lite borettslag som vårt.