Ukategorisert

Digital befaring på Steig gård i Sør-Fron

Kulturminnefondet besøker Karen Elise Steig og August Johan Evensen på Steig gård i Sør-Fron i en direktesendt digital befaring på gården.

– Vi skal se nærmere på den imponerende langlåven, sier Simen Bjørgen, som er direktør i Kulturminnefondet. Han legger til at dette anlegget har en svært interessant historie som strekker seg langt tilbake i tid.

Dette kan du høre mer om under den digitale befaringen torsdag 18. november klokken 10.00. Følg denne linken for å komme til sendingen på Facebook.

Karen Elise Steig og August Johan Evensen ønsker velkommen til Steig gård. Foto: Karen Elise Steig

Med en lengde på 62,5 meter, en bredde på 11 meter på det bredeste og 6 meter oppunder takskjegget, rommer langlåven en bygningsmasse på 600 kvadratmeter og ca. 4400 kubikkmeter. Dessuten er den i dag betydelig mindre enn en opprinnelig var. En vinkel ble fjernet på 1940-tallet. Tømmermengdene som er gått med, er også imponerende, cirka 290 kubikkmeter om vi regner åtte toms stokker i gjennomsnitt, eller 9240 løpemeter, og dette er ikke å ta for hardt i. Det representerer mange lass med hest og slede.

Nå rustes bygningen for ny bruk. Kulturminnefondet har bidratt med 317.000 kroner til reparasjon og omlegging av 250 kvadratmeter takflate på låven, samt reparasjon av fundament og råteskader i vegg og takutstikk.

Planen er at bygningen skal brukes til sauehold igjen etter istandsetting.

Kulturminnefondet tilbyr digitale befaringer for eiere som ønsker å søke om støtte til sine prosjekter eller oppfølging av prosjekter som har fått støtte tidligere. Ordningen ble utviklet under koronapandemien og erfaringene er så gode at tilbudet videreføres. Sendingene følges av engasjerte personer over hele landet.

Flotte prosjekter som har fått støtte fra Kulturminnefondet kan du lese om på: https://kulturminnefondet.no/prosjekter/

Steig gård i Sør-Fron. Foto: Karen Elise Steig.