Aktuelt

Ukategorisert

D/S Oster

Passasjerfartøyet D/S Oster ble bygget i 1908 ved Christianssands Mek. Værksted for å bryte vinterisolasjonen for Modalen Kommune.

De gamle rutebåtene klarte ikke å bryte seg gjennom isen inn til Mofjorden, og et sterkere skip ble ønsket. «Oster» var en god isbryter og var den første Fjordabåten i Bergen med elektrisk belysning. I 1915 ble båten forlenget fra 106 fot til dagens 118 fot. Under andre verdenskrigen ble fartøyet tatt av tyskerne og tjenestegjorte i tysk tjeneste. I 1964 gikk Oster ut av rutefarten, og ble bygget om til frakteskip under navnet Vaka. Ribbet for dampmaskin og passasjerinnredning fartet Oster med sand og sement langs kysten i nærmere 30 år.

I 1995 var fartøyet solgt igjen, og ble tilbakeført som dampbåt med navnet Oster. Diktet «Dar kjem dampen» ble skrevet i 1953 til ære for «Oster». I 1963 ble visesangeren Ivar Medaas landskjent da han satte tone til diktet.

Kulturminnefondet har nylig vedtatt å støtte fartøyet.

Tilskudd på kr 200.000,- gis til klinking/ eller sveising av skrogplater.

Bakgrunnen for tiltakene er krav fra Sjøfartsdirektoratet.

På veg til Fjordsteam Bergen 2018

D/S Oster er et viktig innslag i Bergen-Nordhordland-Gulen regionen der båten bidrar til å fremme et levende maritimt miljø. Rundt 4 måneder i året blir fartøyet leid ut til ulike arrangement, noe som bidrar til en allmennytte. Arbeider er planlagt ferdigstilt mai 2022, før seiling sesongen er i gang.