Ukategorisert

Kulturminnefondet utløser stor samfunnsnytte

Dette er konklusjonen i en stor samfunnsøkonomisk analyse som konsulentselskapet Menon Economics har utarbeidet. Undersøkelsen viser at samfunnsnytten som kan tilbakeføres til Kulturminnefondets virksomhet, er betydelig.

Kalven seter i Vågå. Foto: Tom Gustavsen

I analysen er Kalven seter i Vågå brukt som et eksempel på et kulturminne som er satt i stand med midler fra Kulturminnefondet. Dette er en gammel seter som har gått fra ingen bruk til næringsvirksomhet, kafe og opplevelsessenter. Restaureringen av Kalven seter har skapt aktivitet i det lokale næringslivet og nyskapt turisme til regionen. (Foto: Tom Gustavsen)

I analysen av Kulturminnefondets samfunnsnytte er det brukt en samfunnsøkonomisk metode. Dette betyr at bruk av ressurser i form av tilskudd vurderes kritisk opp mot resultatene av ressursbruken.

– Vi har gjort en streng vurdering, men finner likevel at Kulturminnefondets tilskuddsordning bidrar med stor samfunnsnytte. Ressursbruken er effektiv, og Kulturminnefondets tilskuddsmidler utløser stor privat innsats og tilskudd fra andre. Vår analyse viser at det er behov for en tilskuddsordning som Kulturminnefondet for å sikre bevaring av kulturminner, sier prosjektleder Kristin Magnussen i Menon Economics.

Her kan du laste ned rapporten.

Analysen viser at Kulturminnefondet bidrar til at det utløses stor privat innsats i bevaringsarbeidet. Siden starten i 2003 har Kulturminnefondets tilskudd på 570 millioner ført til en privat innsats på nærmere 2 milliarder i bevaringsarbeidet. Det vil si at en krone i tilskudd fra Kulturminnefondet fører til at det brukes 3,50 kroner på bevaringsprosjektet.

Siden starten i 2003 har Kulturminnefondets tilskudd på 570 millioner ført til en privat innsats på nærmere 2 milliarder i bevaringsarbeidet.

En betydelig andel av kulturminnene som får støtte, endres fra å ikke være i bruk, til å bli brukt av eieren som bolig eller næringsvirksomhet som servering- og overnattingssted etter restaurering. Dette fører til en bruksendring som øker kulturminnets samfunnsnytte ved at flere tar det i bruk og får glede av at det blir tilgjengelig for flere. I tillegg bidrar Kulturminnefondets aktivitet til faglig støtte og informasjon som fører til økt samfunnsnytte ved at kulturminnet settes i stand på en tradisjonsriktig måte og dermed hever kvaliteten på kulturminnet og ivaretar tradisjonshåndverket.

– Konklusjonen er interessant og viser at Kulturminnefondets tilskuddsordning og aktivitet bidrar til å øke den totale samfunnsøkonomiske verdien knyttet til kulturminner, sier Simen Bjørgen i Kulturminnefondet. Han påpeker at denne analysen vil være et nyttig redskap i arbeidet med å utvikle Kulturminnefondets virksomhet til å bli et enda bedre lavterskeltilbud for private eiere av verneverdige kulturminner.

For nærmere opplysninger:
Menon Economics prosjektleder Kristin Magnussen tlf 480 48 831
Kulturminnefondet Simen Bjørgen tlf 900 32 750

4 Comments

Comments are closed.