Kulturminnefondet https://kulturminnefondet.no/ Wed, 27 Mar 2024 09:57:53 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.9 https://kulturminnefondet.no/wp-content/uploads/2016/05/cropped-icon-32x32.png Kulturminnefondet https://kulturminnefondet.no/ 32 32 Hurdal Gjestegård får 300 000 kroner – skal videreutvikle stedet https://kulturminnefondet.no/hurdal-gjestegard-2/ Tue, 26 Mar 2024 19:11:42 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20801 Hurdal Prestegård ligger vakkert til ved Hurdal kirke og er omgitt av en stor hage. Den opprinnelige presteboligen fra 1830-tallet ble privat kjøpt i 2021 og omdøpt til Hurdal Gjestegård. – Jeg ønsker å videreutvikle stedet som et møtested med kurs og ulike arrangement, skriver eier Malin Jonasson til Kulturminnefondet.

The post Hurdal Gjestegård får 300 000 kroner – skal videreutvikle stedet appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Hurdal Prestegård ligger vakkert til ved Hurdal kirke og er omgitt av en stor hage. Den opprinnelige presteboligen fra 1830-tallet ble privat kjøpt i 2021 og omdøpt til Hurdal Gjestegård.  Jeg ønsker å videreutvikle stedet som et møtested med kurs og ulike arrangement, skriver eier Malin Jonasson til Kulturminnefondet.

Kulturminnefondet bidro i fjor med 10 000 kroner til strakstiltak på taket. Nå kan Malin sette i gang med en større renovering, og styret i Kulturminnefondet vedtar å støtte med 300 000 kroner.  

Gården har en lang historie og er en av de eldste i Hurdal. Området rundt presteboligen, inkludert Gjøding gård, kirken og kirketunet, er vernet som et kulturminne av nasjonal verdi. 

Hurdal Gjestegård. Foto: Øyvind Holmstad

Et kulturminne tilgjengelig for alle

Eier Malin Jonasson driver stedet som en kursgård med fokus på indre vekst og regenerativ livsstil. Stedet har sammen 12 overnattingsplasser og her arrangeres ofte ulike yoga-retreats, hagekurs og sosiale eventer. 

Gjestegården har i dag et godt samarbeid med andre aktører i området.  

– Samarbeidet og kursvirksomheter med overnattingsgjester vil bidra til økt vekst i området og tilgjengeliggjøre kulturhistorie til allmennheten, skriver hun til Kulturminnefondet.  

Flere arkeologiske funn 

Hurdal Gjestegårds hage har gjennomgått endringer i løpet av forskjellige tidsepoker, men dagens hageområde er fortsatt intakt. Gamle frukttrær, en liten fontene og et lysthus av hassel er noen av elementene som stammer fra ulike perioder i hagens historie.   

Det er også gjort flere arkeologiske funn og utgravinger i området. Gravhauger ved Skredderudbakken ble undersøkt allerede i 1921, og i 2005 ble det gjennomført arkeologiske utgravinger på forskjellige steder på prestegården. Funn fra både jernalderen og middelalderen er også gjort på prestegården. 

  

Kulturminnefondet ser positivt på at det planlegges tiltak for å bevare kulturarven, bevare mest mulig originalt og at det er en aktiv bruk av både bygningen og hagen, mener Kulturminnefondets styreleder Hanne Kristin Jakhelln.  

Bra at den blir satt i stand 

Styreleder i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln mener det er bra at setra settes i stand med minst mulig utskiftning og at de materialene som benyttes er av samme kvalitet som opprinnelig.  

– Det er bra for klima- og miljø, og samtidig blir historien bevart, sier Jakhelln.  

Dette skal 300 000 kroner fra Kulturminnefondet gå til: 

Tilskudd gis til demontering av dagens takstein, vask og relegging av denne. Det gis også tilskudd til nytt undertak med lekter, sløyfer og takpapp, samt nye renner og beslag. 

The post Hurdal Gjestegård får 300 000 kroner – skal videreutvikle stedet appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
Ferieparadiset i Femundsmarka får 300 000 kroner fra Kulturminnefondet https://kulturminnefondet.no/grotadalsaetra/ Tue, 26 Mar 2024 16:39:57 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20787 Grøtådalsætra i Engerdal ligger innenfor circumferens-området til Røros Kobberverk, som er en del av UNESCOs verdensarv. Stedet blir beskrevet som er et ferieparadis som mange har glede av.

The post Ferieparadiset i Femundsmarka får 300 000 kroner fra Kulturminnefondet appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Grøtådalsætra i Engerdal ligger innenfor circumferens-området til Røros Kobberverk, som er en del av UNESCOs verdensarv. Stedet blir beskrevet som er et ferieparadis som mange har glede av. 

Nå trenger seterhuset å settes i stand, slik at stedet fortsatt kan deles med flere. Styret i Kulturminnefondet har vedtatt å støtte prosjektet med 300 000 kroner.  

Unik beliggenhet

Stedet brukes i dag som feriested, overnatting- og rastested for turister som besøker Femundsmarka både i sommer- og vinterhalvåret.

Den er svært populær på grunn av sin beliggenhet langt fra allfarvei, og har omlag 100 overnattingsgjester hvert år. 

Til kulturminnefondet opplyser eierne at folket på Haugen tidlig å ta imot turister, både hjemme på gården men også på Grøtådalsætra. 

–  Allerede i 1898 var de engelske brødrene Smith fra London, på Grøtådalsætra for å prøve fiskelykken i Femundsmarka. Nå, over 120 år senere, er det fortsatt mange som har stor glede av Grøtådalsætra som ferieparadis, skriver søker i søknaden til Kulturminnefondet. 

 

Det er bra for klima- og miljø at setra blir satt i stand. Samtidig blir historien bevart, sier Jakhelln.  

Bra at den blir satt i stand 

Styreleder i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln mener det er bra at setra settes i stand med minst mulig utskiftning og at de materialene som benyttes er av samme kvalitet som opprinnelig.  

– Det er bra for klima- og miljø, og samtidig blir historien bevart, sier Jakhelln.  

Dette går pengene fra Kulturminnefondet til:

Støtte gis til demontering restaurering av tømmer, utbedre grunnmur i naturstein, restaurere vinduer og dører, lafte opp sæterstua på opprinnelig grunnmur. 

The post Ferieparadiset i Femundsmarka får 300 000 kroner fra Kulturminnefondet appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
Jone Tveit i Haraldseidvågen får sin sjette sum med Kulturminnefondet https://kulturminnefondet.no/haraldseidvagen/ Tue, 26 Mar 2024 12:18:57 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20770 Jone Tveit i Haraldseidvågen får sitt sjette tilskudd med Kulturminnefondet når taket på fabrikken skal tilbakeføres. Haraldseidvågen var tidligere endestasjon for fjordbåtruta fra Bergen, og her var både god kai og butikk.

The post Jone Tveit i Haraldseidvågen får sin sjette sum med Kulturminnefondet appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Jone Tveit i Haraldseidvågen får sitt sjette tilskudd med Kulturminnefondet når taket på fabrikken skal tilbakeføres. Haraldseidvågen var tidligere endestasjon for fjordbåtruta fra Bergen, og her var både god kai og butikk.  

Haraldseidvågen med sitt gårdsbruk, fiske og industrimiljø er svært verdifullt og står i kommunens kulturminneplan, og hvor fire av bygningene er vektet til å ha stor regional verdi. 

Taket skal tilbakeføres: Jone Tveit foran Gaffelbitfarikken. Nå skal taket tilbakeføres på fabrikkbygningen. Foto: Monica Hägglund Langen/Kulturminnefondet

Fra gammel sildestove til yoga-sal

Kulturminnet er i aktiv bruk, og huser blant annet kafé og konserter. 

Krambua i fabrikken er bevart lik som den var i den tiden det var drift og blir nå sporadisk brukt til Kafe og salg om sommeren.  

Det er videre et forsamlingslokale i kjelleren, verksted som blir brukt ved vedlikehold og diverse aktiviteter forekommer i den gamle sildestova.  

– Naustet i kjelleren er egnet til å ha konserter og andre samlinger, butikken kan brukes til Kafe og lettere servering, sildestoven blir brukt til Yoga-sal og møterom, skriver eier Jone Tveit søknaden til Kulturminnefondet. 

 

Yoga-sal: Den gamle sildestova er nå blitt en yoga-sal.

 

Området er svært verdifullt og er en viktig del av et helhetlig industrisamfunn som hadde nesten 100 ansatte i sin storhetstid, sier Kulturminnefondets styreleder Hanne Kristin Jakhelln. 

Må skifte taket

Eternitten som ble lagt i starten på 1970-tallet må skiftes ut fordi det er antydning til lekkasje og skader på taket. Det er det plan om å tilbakeføre taket med sutak og bølgeblikk og takrenner i opprinnelig stil. 

– Det er positivt at Jone Tveit ønsker å bevare bygningen, og dens innholdsrike historie, sier Hanne Kristin Jakhelln, styreleder i Kulturminnefondet.

Butikk og kafé: den gamle krambua kan brukes til Kafe og lettere servering.

  

Fått til sammen 1,55 million til bevaring 

Jone Tveit fikk i 2022 300 000 kroner i støtte til bøtker-naustet, og 300 000 kroner til steinnaustet. I 2021 fikk han 150 000 kroner til Gaffelbitfabrikken, og i 2023 200 000 til tak og fasade på eldhuset. Tidligere i år fikk han også 200 000 kroner til arbeid på fjøset.  

Foto: privat fra søknaden

The post Jone Tveit i Haraldseidvågen får sin sjette sum med Kulturminnefondet appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
Statlig støtte til boller og vin i Grimstad https://kulturminnefondet.no/biehuset/ Tue, 26 Mar 2024 10:09:56 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20762 Bygget blir ofte omtalt som Central Hotel eller Biehuset, og er kjent som Grimstads neste eldste hus. Nå skal restauranten Smag & Behag og den franske bakeren, Ivan Crenn, starte et bakeriutsalg og vinbar i lokalene.

The post Statlig støtte til boller og vin i Grimstad appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Bygget blir ofte omtalt som Central Hotel eller Biehuset, og er kjent som Grimstads neste eldste hus. Nå skal restauranten Smag & Behag og den franske bakeren, Ivan Crenn, starte et bakeriutsalg og vinbar i lokalene. 

For at Grimstad skal kunne få smake på boller og vin fra den franske bakeren, må huset først renoveres. Styret i Kulturminnefondet vedtar å støtte med 600 000 kroner. 

Bør bevares 

– Hele bygget trenger restaurering, kledningen er råteskadet, konstruksjonen har svekkelser etter blant annet fjerning av vegger. Vinduene må restaureres og noen må byttes, skriver eier Inger Margrete Kvade til Kulturminnefondet. 

Huset er stort og staselig med sen barokk og rokokkodetaljer.  

Kulturminnefondets styreleder Hanne Kristin Jakhelln mener at bygget er karakteristisk i Grimstad sentrum. Det representerer en byggeskikk det er svært lite igjen av i byen, og bør bevares.   

Bra for klima og miljø 

Å sette i stand hus har også stor betydning for klimaet og miljøet.

Støtte fra Kulturminnefondet skal bidra til at kulturminner og miljøer kan være ressurser i en sirkulær økonomi og et klima i endring, sier Jakhelln.

Mye historie og aktiv bruk

Tømmeret i huset kan være helt fra 1600 tallet, mens bygget er blitt datert til 1704.
Etter undersøkelser ser det ut til at Oberst Vincentz Hinrich von Sesterfleth mest sannsynlig bygget huset.  

I 1781 tok skipper Anders Anderssen Bie over, og huset forble i Bie-familiens eie i 110 år. I 1891 ble huset overtatt av baker Carl Gustav Wassberg, som gjorde det om til et bakeri og konditorforretning.  

I 1910 startet skreddermester A.Hansen og hans kone, Central Hotel i bygget, som hadde 16 rom, en innebygget balkong og en hage mot sjøen.  

Under krigen okkuperte tyskerne huset og påførte store skader, noe som førte til at det ikke kunne brukes videre.  

Senere ble huset brukt til ulike butikker, en tannlegepraksis, et fysikalsk institutt og leiligheter i andre- og tredje-etasje. 

Dette går 600 000 kroner fra Kulturminnefondet til:

Støtte gis til å restaurere 8 stk vinduer, to ytterdører, kledning og tømmerkonstruksjon, reparasjon av overgang vegg- grunnmur, tilbakeføre belistning og kledning på vestveggen. Det skal også lages 4 stk kopier av 1700-talls vindu, 3 stk nye butikkvinduer, 15 stk nye kobla vinduer og 4 stk nye dører. Videre skal det gjenskapes dobbel ytterdør mot vest og tilhørende steintrapp, samt male det med linoljemaling 
Foto:
privat fra søknaden

The post Statlig støtte til boller og vin i Grimstad appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
En halv million kroner fra Kulturminnefondet til en sjelden båt – skal tas i aktiv bruk i Ryfylke https://kulturminnefondet.no/dsd-ekspressen/ Tue, 26 Mar 2024 09:02:03 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20755 Hydrofoilbåten DSD Ekspressen er et sjeldent fartøy, da båten er den siste bevarte hydrofoilen i Norge for sin tid. Fartøyet er unikt i nasjonal så vel som i internasjonal sammenheng.

The post En halv million kroner fra Kulturminnefondet til en sjelden båt – skal tas i aktiv bruk i Ryfylke appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Hydrofoilbåten DSD Ekspressen er et sjeldent fartøy, da båten er den siste bevarte hydrofoilen i Norge for sin tid. Fartøyet er unikt i nasjonal så vel som i internasjonal sammenheng. 

I Ryfylket var det i alt tre hydrofoiler i drift på 1960-tallet, hvorav «Ekspressen» var det eneste fartøyet som gikk i lokalrutefart. 

Nå trengs blant annet maskinrom og isolasjon å fikses på båten, og styret i Kulturminnefondet har vedtatt å støtte prosjektet med 500 000 kroner. 

Unik: Fartøyet er unikt i nasjonal så vel som i internasjonal sammenheng.

Representerte samferdselsmessig framskritt

Båttypen ble introdusert i Norge på 1960-tallet, og den representerte et stort samferdselsmessig framskritt ved at reisetiden ble betydelig redusert, da hastigheten til en hydrofoil kunne komme opp mot det tredobbelte av de ordinære ruteskipene som hydrofoilen erstattet. 

Fartøyet gikk som passasjerfartøy i Ryfylke i perioden 1961-1975. Ekspressen har dermed også en sterk kulturhistorisk verdi med tilknytning til den lokale rutefarten i Ryfylke. 

Fartøyet gikk i ordinær rutetrafikk mellom Sauda og Stavanger fram til 1972, og videre i Sandeir-ruta fram til 1975. Etter en periode i privat eie, ble hydrofoilen kjøpt tilbake av Det Stavangerske Dampskibsselskap i 2017.  

Nå eies båten av venneforeningen DSD Ekspressen.  

Turisttrafikk og aktiv bruk 

Etter istandsetting vil hydrofoilen bli benyttet i turisttrafikken i Ryfylke.  

DSD Ekspressens venner har tidligere fått 350 000 kroner med Kulturminnefondet. Støtten gikk til blant annet til arbeid med transport av delebåt til deler, og til reparasjon med baugen. 

https://www.ekspressen1961.no/ kan du følge historien om DSD Ekspressen som nå restaureres tilbake til sin originale prakt. 

Dette bidrar til at fartøyet gis en aktiv bruk og det vil bli tilgjengelig også for et større publikum, noe som er positivt. Kulturminnefondet har gleden av å bidra med 500 000 kroner til prosjektet, sier Hanne Jakhelln, styreleder i Kulturminnefondet.  

Foto: privat fra søknaden

The post En halv million kroner fra Kulturminnefondet til en sjelden båt – skal tas i aktiv bruk i Ryfylke appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
300 000 kroner i statlig støtte til brygge i Tvedestrand https://kulturminnefondet.no/elborg/ Mon, 25 Mar 2024 09:51:56 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20741 Elborg i Borøykilen er en av de best bevarte uthavnene på Agderkysten, og har en stor historisk og kulturell verdi. I dag brukes bygningen på Elborg som bolig, og har en tilhørende brygge som er i svært dårlig forfatning.

The post 300 000 kroner i statlig støtte til brygge i Tvedestrand appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Elborg i Borøykilen er en av de best bevarte uthavnene på Agderkysten, og har en stor historisk og kulturell verdi. I dag brukes bygningen på Elborg som bolig, og har en tilhørende brygge som er i svært dårlig forfatning. Den skal nå settes i stand, og styret i Kulturminnefondet har vedtatt å støtte prosjektet med 300 000 kroner.  

Får støtte: Brygga i Elborg skal settes i stand

Viktig at brygga blir satt i stand

Nåværende eiere overtok bruket i 2011, og planlegge å drive med gårdsdrift med sauer, høns og vedproduksjon ved siden av annen virksomhet. I tillegg planlegge eierne kulturformidling gjennom avtalte omvisninger. 

Til kulturminnefondet skriver eierne at bryggeanlegget er i svært dårlig forfatning.  

– Bryggen mot øst og et av bryggehjørnene er i ferd med å skli ut og deler av bryggen mot syd, bryggetrappen har delvis rast ut, skriver de i søknaden.

Det er vedlagt en uttalelse fra fylkeskommune, hvor det presiseres at bryggene er spesielle og har høy verneverdi både i regional og nasjonal sammenheng, og at det er viktig ikke bare for de fredede bygningene, men for hele bryggeanlegget at denne brygga blir satt i stand.

Vakkert: Borøykilen med Kanojolla Øster Riisøer III

Positivt at stedet blir tatt vare på

Det er planlagt at de skal gjenbrukes originale stein i front og topp slik at bryggen vil bli tilbakeført til slik den så ut på 1700-tallet. Kulturminnefondet finner det positivt at de historiske verdiene blir ivaretatt på det vakre stedet. 

Raser ut: bryggeanlegget er i ferd med å rase ut, men det skal gjøres noe med.

Vi berømmer eierne for at de ønsker å sette i stand stedet. Det er også positivt at de planlegger å dele stedet med flere ved omvisning og formidling. Vi har gleden av å støtte prosjektet med 300 000 kroner, sier fondets styreleder Hanne Kristin Jakhelln. 

Foto: privat fra søknaden

 

Rettelse: I en tidligere omtale av saken omtalte vi dagens bruk feil. Det stemmer ikke at det aktivt med husdyr og formidling der i dag. Dette inngår i planene om fremtidig bruk, og har ikke startet opp enda. Feilen ble rettet 27.mars 09:50. 

The post 300 000 kroner i statlig støtte til brygge i Tvedestrand appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
Nøisomhet får 350 000 kroner i støtte frå Kulturminnefondet – eit kulturhistorisk løft https://kulturminnefondet.no/noisomhet/ Mon, 25 Mar 2024 09:23:01 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20730 Det ikoniske bygget Nøisomhet, som husa avisen Firda, skal restaurerast. Det er planlagt ein brei og aktiv bruk og styret i Kulturminnefondet ynskjer å støtte prosjektet med 350 000 kroner.

The post Nøisomhet får 350 000 kroner i støtte frå Kulturminnefondet – eit kulturhistorisk løft appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Det ikoniske bygget Nøisomhet, som husa avisen Firda, skal restaurerast. Det er planlagt ein brei og aktiv bruk og styret i Kulturminnefondet ynskjer å støtte prosjektet med 350 000 kroner. 

– Tilbygget der Firda vart trykt og kom ut, må bli eit «minimuseum» der vi kan vise avisa si historie, meiner stiftinga Nøisomhet.

Planlagt aktiv bruk: bygningen skal bli bruka kulturelle formål

Sjølve huset er utforma slik at det kan nyttast til ulike aktivitetar, til glede for mange i Førde.

– Vi arrangerte føredrag om huset si historie i slutten av november. I tillegg har vi plan om ein minikonsert tidleg på nyåret, opplyser stiftinga, som forvaltar bygget, til Kulturminnefondet.

Eit kulturhistorisk løft

Avisa Firda vil gjerne at stiftinga tek over den gamle pressa.

Firda er også interessert i at stiftinga kan ta over gamle blysatsar, aviser og anna historisk materiale, skriv dei i søknaden.

– For Førde vil eit museum bli eit viktig kulturhistorisk løft plassert midt i sentrum. Eit museum må gjerast tilgjengelig for publikum, skriv stiftinga til fondet.

Kulturminnefondet er positive til prosjektet. Søkaren har òg knytt kontakt med handverkarar der kulturminnefagleg kompetanse er ivareteken.

Får støtte: Kulturminnefondet har gleda av å tildele inntil 350 000 kroner til å tilbakeføre avisdelen av huset

Det er positivt at vidare bruk av bygningen blir til kulturelle formål og museum som viser produksjonsprosessen ved å lage aviser i tidlegare tider. Kulturminnefondet har gleda av å tildele inntil 350 000 kroner til å tilbakeføre avisdelen av huset, seier Hanne Kristin Jakhelln, styreleiar i Kulturminnefondet.  

Dette skal 350 000 kroner frå Kulturminnefondet gå til: 

Tilskot blir gjeve for å tilbakeføre den eine delen av bygningen som husa avisen Firda ved å reparere taket og montere nye takrenner. Det blir òg gitt tilskot for å lage tre nye vindauge lik dei originale, ei ny dør lik den originale, ny kledning i kjerneved av furu, fjerne garasjeport og montere nytt golv. 

Foto: privat fra søknaden

The post Nøisomhet får 350 000 kroner i støtte frå Kulturminnefondet – eit kulturhistorisk løft appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
Ingrid og Yngve vil skape en attraksjon på Lauereiet – får 300 000 kroner med Kulturminnefondet https://kulturminnefondet.no/lauereiet/ Thu, 21 Mar 2024 12:12:49 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20716 Bryggerhuset fra 1769 på Lauereiet i Kongsberg er en sjelden bygning i området. Nå er det i behov for istandsetting for å kunne tas i bruk. – Vi ønsker å gjøre det til en attraksjon for området, skriver eierne Ingrid Røynesdal og Yngve Vold til Kulturminnefondet.

The post Ingrid og Yngve vil skape en attraksjon på Lauereiet – får 300 000 kroner med Kulturminnefondet appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Bryggerhuset fra 1769 på Lauereiet i Kongsberg er en sjelden bygning i området. Nå er det i behov for istandsetting for å kunne tas i bruk. – Vi ønsker å gjøre det til en attraksjon for området, skriver eierne Ingrid Røynesdal og Yngve Vold til Kulturminnefondet.  

Nå har styret i Kulturminnefondet vedtatt at de får 300 000 kroner, slik at flere vil kunne ta del av historien knyttet til stedet. 

Ny attraksjon: Eierne ønsker å istandsette bryggerhuset og gjøre det til en attraksjon for området.

Lagt ned mye arbeid 

Ingrid og Yngve kjøpte gården i 2020, og frem til da hadde den stått i 60-70 år uten nevneverdig vedlikehold. Alle bygninger var da i behov av renovering. Låve og bryggerhus er i dag ikke i bruk på grunn av tilstand. 

– Vi har allerede lagt ned mye arbeid i løpet av de tre årene vi har eid stedet. Hovedhuset fra 1905 er totalrenovert. Vi har bygget et atelier, og vi har tatt tak i uteområdet, skriver Ingrid og Yngve. 

Idyll: Det er planlagt at plassen skal deles med flere.

Vil skape aktivitet 

Å sette i stand gamlestua vil være viktig også for å kunne skape mer aktivitet og allmenn interesse for stedet.  

– Vi har som ambisjon at historie- og kulturinteresserte, og barn og unge, kan ha mulighet for og glede av å komme hit og komme tett på historien, skriver de.  

Det er det også mulighet for kurs med tradisjonelle håndverksteknikker gjennom å sette opp igjen den gamle grua i bryggerhuset etter istandsetting. 

Godt bevart interiør og fredet naturområde 

Bygningen har godt bevart interiør fra 1700-tallet. En innvendig dør stammer trolig fra gamle Kongsberg kirke.  

På eiendommen er det et fredet naturområde med orkideer, og det er ofte besøkt av botanikere. Nærliggende naturvernområde er også jevnlig besøkt av mennesker for rekreasjon. 

På innsiden: Bryggerhuset fra 1769 på Lauereiet i Kongsberg

En ressurs for samfunnet

Gjennom støtte fra Kulturminnefondet bidras det til at et mangfold av kulturminner bevares som en ressurs for samfunnet.  

Ved å åpne bergmannsplassen for besøkende vil flere kunne ta del av historien knyttet til stedet, og bygningsmassen bevares gjennom en aktiv bruk. Kulturminnefondet har gleden av å bidra med inntil kr 300 000 til dette prosjektet, sier Kulturminnefondets styreleder Hanne Kristin Jakhelln. 

 

Dette skal 300 000 kroner fra Kulturminnefondet gå til: 

Støtte gis til demontering av bygning før restaurering av råteskadet tømmer. Reparasjoner på takkonstruksjon med bl.a utskifting av råteskadde takåser. Det gis også til arbeid med fundament. Videre skal støtten gå til å skifte ut råteskadede gulvåser og utskifting av råteskadet kledning. Dører skal også restaureres. 

Foto: privat fra søknaden

The post Ingrid og Yngve vil skape en attraksjon på Lauereiet – får 300 000 kroner med Kulturminnefondet appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
400 000 til sveitserhuset ved Lågen – skal bli overnattingssted https://kulturminnefondet.no/sveitserhuset-pa-laurgard/ Thu, 21 Mar 2024 09:42:53 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20709 Sveitserhuset på Laurgård ligger langs pilegrimsleden Lågen ovenfor Nord-Sel kirke. Nå trenger skifertaket å istandsettes, og Kulturminnefondet bidrar med 400 000 kroner i støtte.

The post 400 000 til sveitserhuset ved Lågen – skal bli overnattingssted appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Sveitserhuset på Laurgård ligger langs pilegrimsleden Lågen ovenfor Nord-Sel kirke. Nå trenger skifertaket å istandsettes, og Kulturminnefondet bidrar med 400 000 kroner i støtte.  

Kulturminnet er planlagt å bli tatt i bruk som overnattingssted og serveringssted med fokus på lokalmat.  

Får støtte: for at Kulturminnet ved Lågen skal kunne tas i bruk, må det istandsettes.

Var skysstasjon og pensjonat 

Bygningen var rundt 1900 benyttet som skysstasjon, butikk, post og pensjonat, og pilegrimsleden går forbi tunet.  

Gården er ikke i bruk i dag, men skal settes i stand for å benyttes som overnattingsted, spisested, selskapslokale, jakt, kulturarena og lignende.  

Planlagt aktiv bruk: Gården er ikke i bruk i dag, men skal settes i stand for å benyttes som overnattingsted, kulturarena og lignende.

Viktig å ta vare på 

I fjor ble fasadene istandsatt, og Kulturminnefondet bidro også den gangen med støtte, hvor eierne fikk 130 000 kroner. 

Hanne Kristin Jakhelln som er styreleder i Kulturminnefondet, sier at huset har vært gjennom en del endringer og det er derfor viktig å ta vare på det som er originalt og ha det som utgangspunkt for istandsettingen. 

Kulturminnefondet finner det positivt at søker ønsker å sette i stand sveitserhuset og utvikle en næring gjennom overnatting og bespising med fokus på lokalmat, rettet mot pilegrimsleden, sier Jakhelln. 

 

Gården har ellers også historie som samlingsted for lokale og tilreisende og har huset blant annet Sigrid Undset, P.C Asbjørnsen og Kong Christian V.

Foto: privat fra søknaden

The post 400 000 til sveitserhuset ved Lågen – skal bli overnattingssted appeared first on Kulturminnefondet.

]]>
267 000 kroner til kultur, natur og folkehelse på Åsland Gård https://kulturminnefondet.no/asland-gard/ Thu, 21 Mar 2024 09:16:05 +0000 https://kulturminnefondet.no/?p=20700 Åsland Gård er i dag et åpent friluftsmuseum og brukes av mange. Nå trenger stabburet på gården å istandsettes, slik at det også kan tas i bruk. Kulturminnefondet ser positivt på at kulturarven ivaretas og gjøres tilgjengelig for allmenheten, og støtter med 267 000 kroner.

The post 267 000 kroner til kultur, natur og folkehelse på Åsland Gård appeared first on Kulturminnefondet.

]]>

Åsland Gård er i dag et åpent friluftsmuseum og brukes av mange. Nå trenger stabburet på gården å istandsettes, slik at det også kan tas i bruk. Kulturminnefondet ser positivt på at kulturarven ivaretas og gjøres tilgjengelig for allmenheten, og støtter med 267 000 kroner. 

Siden 1864 har eiendommen tilhørt familien Juel og eies i dag av Fredrik Juel, som har gitt Høidalen, Sætre og Åsland kulturhistoriske forening full bruksrett. 

Kultur, natur og folkehelse

Åsland gård er en del av Kulturrunden som er en 15 kilometers sykkelrunde som kombinerer kultur, natur og folkehelse. Runden ble formelt åpnet i høst av ordførerne i Nome og Drangedal.  

Kulturminnefondet støtter gjerne prosjekt som bidrar til at alle har mulighet til å engasjere seg i kulturmiljø som bidrar til frivillighet og engasjement, sier Hanne Kristin Jakhelln som er styreleder i fondet.

 

Stedet skal bevares 

Åsland Gård er en av hovedattraksjonene langs runden.   

– Stedet skal bevares og benyttes som et stoppested for dem som sykler Kulturrunden, opplyser Fredrik Juel til Kulturminnefondet.  

Ungdommen bidrar

Arbeidet med stabburet skal utføres av ungdommer i alderen 18-30 år fra Europa som deltar i kulturutvekslingsprogram, under råd og veiledning fra lokale tradisjonshåndverkere. 

Eier har tidligere fått 100 000 i støtte fra Kulturminnefondet til å restaurere tømmerkoie og 50 000 til fløtningsdammen. Prosjektet med gården blir også støttet av Norsk Kulturarv og Riksantikvaren.  

Dette går 267 000 kroner fra Kulturminnefondet til:

Støtte gis til demontering av stabbur, nytt fundament til stabbur og gjenoppføring av stabbur, samt utbedring av råteskader der det er nødvendig. 

The post 267 000 kroner til kultur, natur og folkehelse på Åsland Gård appeared first on Kulturminnefondet.

]]>